Grou regeert op Hegemer Mar

Het Grouster skûtsje domineerde op de Hegemer Mar bij Woudsend. Na de overwinning van gisteren behaalde het de derde overwinning op rij en vierde in totaal. Douwe Azn Visser: “We hebben geweldig gezeild, met macht. Het schip loopt goed, de bemanning is goed, het gaat allemaal perfect!”

De tweede wedstrijd van het SKS-kampioenschap op De Veenhoop werd vanwege te harde wind afgelast. Vandaar dat bij Woudsend een inhaalwedstrijd gezeild werd. Doordat de wind meer westelijk was gedraaid ten opzichte van gisteren koos de wedstrijdcommissie Woudsend vandaag voor een op-en-delbaan.

De meeste skûtsjes zochten over stuurboord hun positie achter de startlijn en draaiden vervolgens door de wind om met een bakboordslag aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Tijdens de eerste start was de Sneker Pan te vroeg over de lijn en draaide gelijk terug om opnieuw van start te gaan. Ook het Lemster skûtsje zagen we weer teruggaan naar de startlijn. Waren zij dan ook te vroeg gestart? Zelf vonden zij van niet en dus verscheen de protestvlag in het want. Een protest tegen de wedstrijdcommissie.

Er bleek een procedurefout te zijn gemaakt. De wedstrijdcommissie nam haar verantwoordelijkheid en riep, ondanks dat de wedstrijd al even op gang was, alle skûtsjes terug. Heel erg jammer voor de skûtsjes die op dat moment vooraan in de wedstrijd lagen, maar de enige juiste beslissing voor een eerlijke wedstrijd. Even een reset voor de wedstrijdcommissie die opnieuw de startlijn moest uitleggen. Ook aan boord van de skûtsjes moest de knop om en de focus op een nieuwe start.

Tijdens de tweede start was niemand te vroeg. Het Drachtster skûtsje leek wat te laat over de startlijn en koos direct voor een stuurboordslag achter het hele veld langs. D’Halve Maen en Akkrum hadden een goed eerste kruisrak en kwamen als eerste bij de boventon. Ook Earnewâld, dat over stuurboord op de boei zeilde, zat er meteen weer goed bij en dook in het gat achter de voorste twee skûtsjes. Heerenveen kwam helemaal verkeerd uit bij die eerste boeironding en moest uiteindelijk alle skûtsjes voor laten gaan. Sytze Brouwer en zijn bemanning begonnen met achterstand aan een inhaalrace, die gelijk in het voordewindse rak werd ingezet.

Beide debutantschippers, Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen) en Sieberen van Terwisga (Earnewâld), kwamen als eerste bij de zogenaamde ‘gate’. Elk kozen zij een andere onderton en dat maakte deze baan zo mooi om naar te kijken. Welke keuze blijkt het beste uit te pakken? Na het kruisrak ging Earnewâld met Grou in duel voor de koppositie. Sieberen van Terwisga draaide zijn skûtsje net voor de kop van Grou, maar moest nog door de wind. Bij de tweede ronding van de bovenboei nam Douwe Azn Visser de leiding en de klassementsleider bleek ook vandaag weer oppermachtig.

Heerenveen vond al snel aansluiting bij Lemmer, met slechts eentiende punt verschil naaste concurrenten voor de tweede plaats in het klassement. Klaas van der Meulen (Woudsend) zeilde een prima wedstrijd rond plek zes/zeven en durfde af en toe bij de ondertonnen andere keuzes te maken dan de skûtsjes die voor hem lagen. Ook Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) koos voor de aanval en volgde niet de vloot voor hem. Zijn moed werd beloond en hij belandde na een prachtig kruisrak bij de derde ronding van de bovenboei op de tweede plaats achter Grou.

Voor Langweer ging het op diezelfde plek helemaal mis. Harmen Brouwer ging laat overstag en kwam heel dicht voor Earnewâld terecht. Bij de ronding raakte zijn skûtsje de ton en dus koos hij ervoor om een rondje extra te zeilen. Als hekkensluiter ging Langweer het voordewindse rak in. Inmiddels had Heerenveen Lemmer ingehaald en voor de wind pakte de Gerben van Manen nog vier plekken. Er stond geen maat op de Grousters die steeds verder uitliepen. Ook Leeuwarden sloeg een gat met zijn achtervolgers en finishte uiteindelijk als tweede.

Het werd nog een spannende finish tussen d’Halve Maen en Earnewâld. Lodewijk Jzn Meeter behaalde met de derde plek zijn eerste punt voor het Vleugelklassement. Heerenveen deed goede zaken voor het klassement en finishte als vijfde, terwijl Lemmer met de jarige Albert Jzn Visser bleef steken op plek acht. Huizum en Akkrum finishten, schot op schot, als negende en tiende. Drachten werd elfde voor Sneek, Súdwesthoek en Langweer.

Vanavond is de feestelijke intocht in Lemmer, waarbij de skûtsjes door het Dok gaan. Aanvang rond 19.00 uur.