Camiel Eurlings te gast Waterpoortrace

Joure wint Waterpoortrace 2010

 

Zaterdag 20 mei, om 10.00 uur begon het palaver in het Foarûnder op het starteiland in het Sneekermeer met de weersvoorspelling voor de dag, eerst een windkracht 4 zuidwest, in middag sterk afnemend tot kracht 1 of 2, met regen. De  voorspellingen kwamen uit, maar gelukkig drie uur later dan verwacht.

 

Waterpoortrace 2010

 

Om 11.00 uur exact ging de startprocedure in, met een mooie start waarbij een aantal skûtsjes, waaronder Joure en Sneek een stuurboord start maakten, die voor Joure beter uitpakte dan voor De Sneker Pan. Bij de bovenboei was de volgorde Heerenveen (H), Joure (J), Drachten (D) met invalschipper Jeroen Pietersma, Leeuwarden (Leeuw), Stavoren (SWH), Earnewâld (E), Grou (G), Langweer (Zwaan), Bolsward (B), Woudsend (W), Sneek (S), d’Halve Maen (Halve Maan), Huizum (LM) en Lemmer (L).

 

Joure winnaar Waterpoortrace 2010

 

Na een mooie race, waarin de windschiftingen een rol speelden, kwam Heerenveen als eerste om de laatste boei, gevolgd door Joure, vlak voor de finish kreeg Joure de wind beter, waardoor de eerste plaats behaald werd. Hierna finishten Heerenveen, Earnewâld, Drachten, Grou, Sneek, Leeuwarden, Woudsend, d’Halve Maen, Langweer,  Bolsward, SWH, Lemmer en Huizum.

 

Waterpoortrace 2010

 

Na de lunch ging om 14.20 uur de 2e wedstrijd van de dag van start.  De wind was gelukkig vrijwel niet afgenomen, na enig sleepwerk met de boeien lag er wederom een mooie baan in.

Na een goede start nam De Sneker Pan de leiding, De wind hield gelukkig stand, en na een spannende strijd was de finishvolgorde, Sneek, Joure, Heerenveen, Grou, Drachten, Bolsward, Earnewâld, Langweer, SWH, d’Halve Maen, Woudsend, Leeuwarden, Lemmer en It Doarp Huzum.

 

Prijsuitreiking Waterpoortrace 2010

 

Camiel Eurlings 

Om stipt 16.30 uur werden de prijzen uitgereikt, de demissionair Minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, was bereid gevonden de prijzen uit te reiken. In een kort maar gloedvol betoog sprak hij zijn waardering uit voor de inzet en de eigenheid van de cultuur, die hem als Limburger enorm aanspreekt. De Dicky van de Werfbokaal, de wisselprijs, ging naar de overall winnaar, Joure. Schipper Dirk jan Reijenga nam, de prijs in ontvangst van Camiel Eurlings. Wethouder Jan Bargboer overhandigde namens de Gemeente Sneek een mooi pakket uit. Organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een mooie zeildag, met  een sportieve strijd onder fantastische omstandigheden en een mooie baan.

 

Waterpoortrace 2010

 

De uitslag

1. Joure (2,9 pnt) ; 2. Heerenveen (5 pnt); 3. Sneek (6,9 pnt); 4. Grou (9 pnt);

5. Drachten (9 pnt); 6. Earnewâld (10 pnt); 7. Bolsward (17 pnt); 8. Langweer (18 pnt); 9. d’Halve Maen (19 pnt); 10. Woudsend (19 pnt); 11. Leeuwarden (19 pnt);

12. SWH (21 pnt); 13. Lemmer (26 pnt); 14. Huizum (28 pnt)