Gjalt de Jong nieuwe skûtsjeverslaggever Omrop Fryslân

Omrop Fryslân krijgt in de zomer van 2013 een nieuwe ‘stem’ bij het skûtsjesilen. Ondernemer, troubadour, verteller en toneelspeler Gjalt de Jong volgt Klaas Jansma op, die 35 jaar lang de wedstrijden versloeg van de SKS en de IFKS. De Jong zal, net als Klaas Jansma, in het bekende bootje vanaf het wedstrijdwater verslag doen van het skûtsjesilen.

Gjalt de Jong

Gjalt de Jong, uit Earnewâld, verzorgde in 2011 en 2012 al als ‘speaker’ het wedstrijdcommentaar bij het SKS skûtsjesilen en volgde daarbij Henk Doevendans op. Nu maakt hij de stap naar het live verslag doen. De overgang naar radio is voor De Jong weer een nieuwe uitdaging: “In deze rol ben ik de schakel tussen de schipper, de bemanning en de luisteraar. Ik vind het mooi dat ik op deze manier de passie voor onze Friese traditie en geschiedenis op een aangename manier mede in leven kan houden.” Projectleider Skûtsjesilen bij Omrop Fryslân, Jacqueline Spendel: “Ik ben er erg blij mee dat het gelukt is om een verslaggever met verstand van en passie voor het zeilen aan ons te binden.”

De Jong is een echt watermens en weet veel van skûtsjes. Samen met zijn partner heeft hij het bedrijf ‘Skûtsjevaart Grou’. Dat bedrijf vaart het hele watersportseizoen met gasten op en rond de Friese meren op twee authentieke skûtsjes. SKS-bestuurslid Hilda Boesjes: “De SKS introduceerde Gjalt de Jong in 2011 als authentieke wedstrijdverslaggever en wij geven hem graag de kans door te groeien naar de radio.”

Bron: Omrop Fryslân

Foto: Martin de Jong