Joure winnaar van de Jubileumbokaal

Op de Langwarder Wielen bij Langweer is zaterdag 2 juli de jubileumwedstrijd gezeild. De jubileumbokaal is gewonnen door schipper Rinus de Jong van Joure. Die had na twee gezeilde wedstrijden het minst aantal punten. De schipper kreeg de prijs na afloop van de strijd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Langweer. “Moai dat wy mekoar eindelik wer sa moetsje kinne”, zei SKS-voorzitter René Nagelhout. “En moai ek dat wy elk jier mei in grutte club frijwilligers yn steat binne om it skûtsjesilen mooglik te meitsjen en Fryslân sjen te litten hoe moai it skûtsjesilen is.”

Winnaar Rinus de Jong met de Jubileumbokaal en de Langwarder wedstrijdcommissie

Winnaar Rinus de Jong met de Jubileumbokaal en de Langwarder wedstrijdcommissie

"Moai dat wy mekoar eindelik wer sa moetsje kinne"

Gevoelige tik door Joure

De omstandigheden voor de jubileumwedstrijd op de Langwarder Wielen waren optimaal: zon, blauwe lucht, witte wolken en een stevige wind. ’s Morgens werd om 11.00 uur de eerste wedstrijd gezeild. Joure won en deelde zo gelijk al een gevoelige tik uit aan de rest van het veld.

SKS Jubileumwedstrijd

SKS Jubileumwedstrijd

SKS Jubileumwedstrijd

SKS Jubileumwedstrijd

Heerenveen zeilt vrij naar finish

’s Middags werd om 14.00 uur de tweede wedstrijd gezeild. Na een algehele valse start was het Heerenveen die na de herstart als beste weg was. Schipper Sytze Brouwer werd op de hielen gezeten door Leeuwarden, Joure en Akkrum. Heerenveen bouwde per gezeilde ronde de voorsprong uit en zeilde uiteindelijk vrij en soeverein naar de finish. Joure wist de ‘schade’ te beperken door als derde te eindigen.

Heerenveen op de hielen gezeten door Leeuwarden, Akkrum en Joure

Heerenveen op de hielen gezeten door Leeuwarden, Akkrum en Joure

SKS Jubileumwedstrijd

SKS Jubileumwedstrijd

SKS Jubileumwedstrijd

“Machtich moai dit. Wy ha der hurd foar syld”, zei schipper Rinus de Jong van Joure nadat hij de prachtige bokaal in ontvangst had genomen.

Eerste kampioen

De jubileumwedstrijd werd in Langweer gehouden omdat daar 77 jaar geleden de strijd om het SKS-Kampioenschap voor de eerste keer plaats vond. Die wedstrijd werd gewonnen door Klaas van der Meulen met het skûtsje ‘de Twee Gebroeders’. Het skûtsje, dat in bezit is van de Stichting Skûtsje Súdwesthoeke, lag voor de gelegenheid afgemeerd aan het Efterom in het centrum van Langweer waar ook de feestelijke prijsuitreiking plaatsvond.

Skûtsje 'de Twee Gebroeders' winnaar van het eerste SKS-Kampioenschap

Skûtsje ‘de Twee Gebroeders’ winnaar van het eerste SKS-Kampioenschap

Pieter Boelsma Lid van verdienste

Pieter Boelsma is zaterdag tot Lid van verdienste van de SKS benoemd. Hij kreeg de versierselen opgespeld door voorzitter René Nagelhout. Daarna volgende een lange staande ovatie van schippers en bemanningen. Boelsma was jarenlang betrokken bij de SKS in diverse functies. De laatste jaren maakte hij deel uit van de Zeilraad. ,,Pieter stie altyd klear en is fan grutte wearde foar it SKS skûtsjesilen west. In SKS sûnder Pieter, dat kin eins net’’, sprak de voorzitter Boelsma toe. En ook: “Do seidest altyd: Silen is gjin sport, mar in ‘gemoedstoestand’. En sa is it, silen sit no ienris yn je hert.”

SKS-voorzitter René Nagelhout feliciteert Pieter Boelsma met zijn benoeming tot Lid van verdienste

SKS-voorzitter René Nagelhout feliciteert Pieter Boelsma met zijn benoeming

Einduitslag Jubileumwedstrijd

 1. Joure
 2. Heerenveen
 3. Leeuwarden
 4. Akkrum
 5. Earnewâld
 6. Sneek
 7. Huizum
 8. d’Halve Maen
 9. Woudsend
 10. Langweer
 11. Lemmer
 12. Drachten
 13. Stavoren
 14. Grou

 

Foto’s: Martin de Jong