Lemmer, 5 augustus 2021

Op deze website is ook deze week volop aandacht voor onze veertien SKS-skûtsjes, hun schippers en bemanningen. Tot en met vrijdag 6 augustus wordt iedere dag een van de veertien schepen in de schijnwerpers gezet. Er is een vraag en antwoord met de eigenarencommissie en/of schipper en er zijn linkjes naar filmpjes van de eigen skûtsjes. Ook verwijzen we naar beelden van Omrop Fryslân, het Fries Film en Audio Archief en het Fries Scheepvaart Museum. En we publiceren fragmenten uit het SKS-jubileumboek ‘Der moat syld wurde!’. Zo hopen we dat iedereen toch het gevoel krijgt een beetje als gast mee te kunnen zeilen ‘op ‘e lûken (op de luiken) fan it skûtsje’.

Albert Jzn. Visser     Albert Jzn. Visser

Albert Jzn. Visser

VRAAG & ANTWOORD

Bestuur Stichting Lemster skûtsje:Alle voorbereidingen en belevingen van de afgelopen circa 1,5 jaar hebben we vastgelegd in onderstaande prachtige promofilm. In deze opnames worden alle antwoorden op de gestelde vragen in woord en beeld gegeven.”

 

Kijk voor meer informatie over het Lemster skûtsje op: www.hetlemsterskutsje.nl

 

LEMMER IN BEELD

Schipper Jelle Reijenga op het Lemster skûtsje, 1991

Schipper Jelle Reijenga op het Lemster skûtsje, 1991

Prijsuitreiking voor De Wildeman, 2009

Prijsuitreiking voor De Wildeman, 2009

SKS-wedstrijd in de Lemster baai, 2012

SKS-wedstrijd in de Lemster baai, 2012

De Lemsters zeilen voor het ir. D.F. Woudagemaal, 2012

De Lemsters zeilen voor het ir. D.F. Woudagemaal, 2012

Lemster skûtsje tijdens de intocht door Lemmer, 2014

Lemster skûtsje tijdens de intocht door Lemmer, 2014

Actie op het Lemster skûtsje, 2019

Actie op het Lemster skûtsje, 2019

Op weg naar winst bij De Veenhoop, 2019

Op weg naar winst bij De Veenhoop, 2019

Foto’s: Martin de Jong

 

LEMMER IN WOORD

Fragment uit “Der moat syld wurde!”

 

Tweede kampioenschap Lemmer in 1988

Wee bin Lemster jongens

In Lemmer willen ze dolgraag weer eens kampioen worden. De hoop is gevestigd op Albert Jzn Visser die in 2014 aantreedt. Het is voor de Lemster een droom die in vervulling gaat om te mogen varen voor het eigen dorp. En, zo spreekt Visser optimistisch bij zijn aantreden, “als alles op zijn plaats valt, is een plaats in de top drie haalbaar”.

Visser volgt Johannes Hzn Meeter op, die door de Lemster skûtsjecommissie wordt bedankt. Meeter had vijf jaar gekregen om het skûtsje weer aan de top te krijgen, en daar stond hij niet na die periode. De mededeling van het bestuur valt Meeter rauw op het dak, maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb een goede achternaam, ik kom wel weer op een schip”, zegt hij. 

Albert Jzn Visser heeft al eerder op het Lemster skûtsje gezeild. Dat was als ranjajongen bij Sytze Hobma (1911-1992). Hobma, een binnenvaartschipper, zeilt van 1969 tot en met 1981 op het Lemster skûtsje. Hobma heeft een engeltje op zijn schouder. In 1978 staat de bemanning doodsangsten uit tijdens de wedstrijd op 15 juli bij Grou. De schipper belandt met zijn hoofd in de grootschoot van het Grouster skûtsje. Schipper Joop Mink is vlakbij het Lemster skûtsje gegijpt. De giek zwabbert over het dek van de Lemsters en raakt Hobma. Die valt achterover en krijgt de strop om zijn nek. Het is dat de klamp, waaraan de grootschoot blijft haken, kapot gaat en de strop losschiet. Het was anders slecht afgelopen met de schipper. Maar hij is een bikkel en woont na bezoek aan de arts met pijnlijke ribben de prijsuitreiking in Het Theehuis gewoon bij. Zijn geschrokken vrouw mag van de Grouster skûtsjecommissie naar de kapper voor een gratis permanent.

Kampioensbemanning Lemmer, 1988

Kampioensbemanning Lemmer, 1988

Foto: Collectie Fries Scheepvaart Museum, Ger Dijs

Lemmer doet sinds 1958 aan de SKS-wedstrijden mee. In dat jaar polst een aantal leden van de plaatselijke zeilvereniging De Zevenwolden de inwoners van Lemmer over de aanschaf van een skûtsje. Er zijn zeilliefhebbers die daar wel voor voelen. Er wordt geld ingezameld, zodat de Lemsters de 16,95 meter lange Hoop op Welvaart kunnen kopen. Dit schip werd in 1909 gebouwd door Wildschut in Gaastmeer en ligt voor de kade bij een oudijzerhandelaar in Akkrum.

Lees meer in het SKS-jubileumboek “Der moat syld wurde”; te koop in de Friese boekwinkels of bestel hier.

 

FILM(ARCHIEF)

Fries Film en Audio Archief

Skûtsjesilen in De Lemmer, 1965

LC Video

Skûtsjesilen bij Lemmer, 2012

Douwe Visser

Lemster skûtsje, voorbereiding SKS 2015

 

Morgen ‘op ‘e lûken fan it skûtsje’… Sneek.