Opening SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen 2022

Iedereen in de feesttent op het Halbertsmaplein in Grou had enorm uitgekeken naar de opening van het SKS-Kampioenschap 2022. Namens de Skûtsje Kommisje Grou (SKG) heette voorzitter Jan Feike Hoekstra alle aanwezigen welkom. “Wat zijn wij in Grou blij dat jullie er allemaal weer zijn! Want wat was die corona een ongezellige pandemie.”

Loting 2022

Tijd om vooruit te kijken naar de start van het kampioenschap. Burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden feliciteerde de SKS met de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Hij wenste schippers en bemanningen succes en “dat de beste mag winnen!” Ook SKS-voorzitter René Nagelhout was blij om weer aan de vooravond van een kampioenschap te staan. Hij dankte de sponsoren voor hun steun en hoopte na jaren zonder kampioenschap op een mooie strijd op het water.

Na een korte pauze speelden de muzikanten van Bjusterbaarlik volgens traditie het Frysk Folksliet. Daarna was het tijd voor de ondertekening van het ‘Certificaat van Bijschrijving’ van het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De officiële documenten waren ’s middags ondertekend door directeur Marco van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, gedeputeerde Friso Douwstra namens de provincie Fryslân, burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden namens de gemeenten waarin de wedstrijden skûtsjesilen plaatsvinden en SKS-voorzitter René Nagelhout. Voor het publiek in de tent werd dit nogmaals bekrachtigd.

Bijschrijving Certificaat

Bijschrijving Certificaat

Tot slot volgde de loting waar iedereen op gewacht had. Hiervoor was de pet van wijlen Fokke Wijkstra weer uit het Fries Scheepvaart Museum in Sneek gehaald. De schippers trokken om de beurt hun nummer voor de (wal)start op De Veenhoop. De wedstrijd in Earnewâld zal in omgekeerde volgorde van start gaan.

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Loting 2022

Jan Feike Hoekstra gaf de schippers tot slot mee om te genieten van de wedstrijden. “Wij hopen op ‘moai waar, wyn en wille’!”

De loting ziet er als volgt uit:

De Veenhoop | 1 augustus

 1. Leeuwarden
 2. Sneek
 3. Lemmer
 4. Huizum
 5. D’Halve Maen
 6. Drachten
 7. Langweer
 8. Joure
 9. Heerenveen
 10. Earnewâld
 11. Akkrum
 12. Woudsend
 13. Grou
 14. Stavoren

Earnewâld | 2 augustus

 1. Stavoren
 2. Grou
 3. Woudsend
 4. Akkrum
 5. Earnewâld
 6. Heerenveen
 7. Joure
 8. Langweer
 9. Drachten
 10. D’Halve Maen
 11. Huizum
 12. Lemmer
 13. Sneek
 14. Leeuwarden

 Loting 2022

Hofdame Wimke van der Veen en Sylkeninginne Klaske van der Veen

 

Foto’s: Martin de Jong