Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Oud-schipper Meindert de Groot overleden

Maandag 22 mei jl. is op 71-jarige leeftijd oud-schipper Meindert de Groot uit Stavoren overleden. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek. Beroepsschipper Meindert de Groot was van 1981 tot en met 2007 – met uitzondering van seizoen 1996 – schipper op de ‘Súdwesthoek’. In die 27 jaar had De Groot de waarden en tradities van het skûtsjesilen altijd hoog in het vandaal staan. Reden voor de SKS om hem in 2009 te benoemen tot Erelid.

De naam De Groot is onlosmakelijk met het skûtsjesilen en Stavoren verbonden. Vader Auke was destijds zeilmaker en medeoprichter van de Stichting Skûtsje Súdwesthoek. Van hem heeft Meindert als kind de verhalen over het skûtsjesilen meegekregen. Nadat hij onder schipper Jan van Akker bemanningslid op De Sneker Pan was geweest, kwam Meindert de Groot op het SWH-skûtsje terecht en hierop werd hij in 1981 schipper.

Meindert de Groot won zes keer de dagprijs en in 1986 behaalde hij met een vierde plaats zijn beste klassering in een SKS-eindklassement. Ook na zijn afscheid in 2007 is Meindert altijd enorm betrokken gebleven. Hij heeft op natuurlijke wijze de voor hem zo belangrijke tradities van het skûtsjesilen overgedragen op zijn nageslacht. Zoon Auke, die het helmhout van hem overnam, zoon Jan en pakesizzers Meindert jr. en Anneke maken deel uit van de huidige bemanning van het SWH-skûtsje. Meindert de Groot was bijzonder gehecht aan dit skûtsje. Het speelde, naast zijn gezin, een aanzienlijke rol in zijn leven.

De SKS condoleert familie en naasten en wenst hen veel sterkte met het verlies van hun zeer gewaardeerde man, heit en pake.

Meindert de Groot

Meindert de Groot (archief 2016)

 

Foto: Martin de Jong

 

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten