• Nieuw
    SKS vaarroute
    Journaal 2021

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

Yn 'e Beage

Yn 'e Beage (Omrop Fryslân) over het leven aan boord van skûtsjes

Van kinds af aan op het water zijn en nu je brood verdienen met en van de wind. Tot 1930 werd het meeste vervoer van bulkgoederen gedaan over water. Door de economische omstandigheden leefden veel schippers met hun gezin aan boord van hun schip. Verhalen uit deze tijd gaan meestal over mannen.

In Yn ‘e Beage komen de vrouwen aan boord aan het woord. Susan Janssen en Lennert Bakker van Stichting Sterk Water hebben de levensverhalen vastgelegd van een oude dame, Sytske de Boer - Bakker, en van een jonge vrouw, Hylkje Bruinsma. Zij vertellen over het leven aan boord van een skûtsje. De een kijkt terug, de ander blikt vooruit. In het verhaal van beide vrouwen komt sterk naar voren dat schippers en hun familie naast de maatschappij stonden en staan.

Minsken, dinsdag 17 maart ‘09, 18.30 uur, Omrop Fryslân Televisie. Nogmaals te zien de hele avond en nacht eenmaal per uur. En nogmaals te zien woensdag 18 maart 17.20 uur.