Commissie 2000 wordt Kommisje Amels

Eind december 2011 is SKS erelid Douwe Amels overleden. De heer Amels heeft een belangrijke rol gespeeld in het kader van het vaststellen en vastleggen van de uitgangspunten betreffende stabiliteit en het zeiloppervlak van skûtsjes. Voor 1979 waren er geen regels m.b.t. het voeren van het aantal vierkante meter zeiloppervlak.

Na jaren van heftige en emotionele discussies heeft Amels een formule kunnen vaststellen waarmee onderlinge verschillen in snelheid verkleind konden worden. Één en ander had te maken met het voeren van ballast. Deze formule wordt nog steeds gezien als uitgangspunt en vormt de basis van de huidige regelgeving.

De vroegere originaliteitcommissie werd in 1994 omgedoopt tot Commissie Amels. En in 2000 is dit Commissie 2000 geworden. Het SKS bestuur vindt het gezien de historie passend dat de naam Douwe Amels weer aan de onderhavige commissie wordt verbonden. Vandaar dat tijdens de ALV het voorstel kwam om de Commissie 2000 weer de oude naam Kommisje Amels te geven. Dit voorstel is door de leden aangenomen.