Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2023
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2023

Er is nog geen klassement beschikbaar.

Alco Reijenga nieuwe schipper Heerenveen

Gepubliceerd: maandag 30 september 2013 om 18:45 uur

De 33-jarige Alco Reijenga uit Lemmer wordt de nieuwe schipper op het Heerenveense skûtsje de Gerben van Manen. Hij volgt komend seizoen schipper Pieter Brouwer op die na tien jaar zijn vertrek aankondigde omdat het niet meer te combineren is met zijn beroep als binnenschipper. Alco Reijenga: “Een fantastische kans en een prachtig nieuwe uitdaging.”

Alco Reijenga nieuwe schipper Heerenveen

Alco Reijenga nieuwe schipper Heerenveen

Het bestuur van Heerenveen koos unaniem voor Alco Reijenga die twaalf jaar lang bemanningslid was op de Gerben van Manen. Dit seizoen stapte hij over naar het skûtsje van Joure en werd adviseur bij schipper en broer Dirk Jan Reijenga. “Wij vinden het jammer dat Pieter Brouwer zijn taak als schipper door werkomstandigheden moet neerleggen, maar respecteren zijn beslissing”, aldus voorzitter Jacobus de Vries. “Dat na rijp beraad de keuze is gevallen op Alco Reijenga is niet onlogisch. Wij hebben hem ooit al eens gepolst om schipper te worden als Pieter zou stoppen. Alco heeft twaalf jaar op de Gerben van Manen gezeild. Hij kent het schip, het bestuur en de bemanning en houdt zich aan de afspraken. Bovendien is hij in staat om een ploeg te managen. Als schipper komt het namelijk niet alleen op sturen aan.”

Alco Reijenga kreeg het skûtsjesilen met de paplepel ingegoten. Als elfjarig jochie ging hij al met heit en schipper Jelle mee op het Lemster skûtsje als er werd geoefend. Van 1993 tot 1998 was hij bemanningslid op Lemmer, eerst als ketelbinkie, later als peiler. Na het vertrek van Jelle Reijenga als schipper was er ook geen plaats meer aan boord voor de broers Dirk Jan en Alco. Samen zeilden ze drie jaar aan boord van het IFKS-skûtsje De Woeste Aone van schipper Jitze Grondsma. In 2001 werd Alco lierenman op het Heerenveense skûtsje. Dolblij met de kans die schipper Allard Sijperda hem bood. Hij had het zeer naar de zin op de Gerben van Manen en verhuisde onder Pieter Brouwer in 2010 van het voordek naar het achterdek waar hij Klaas Boersma als adviseur opvolgde. Alco Reijenga werd met Heerenveen driemaal kampioen, in 2006, 2008 en 2010. 

Dat hij dit seizoen de overstap maakte naar het Jouster skûtsje heeft alles te maken met de droom van de broers Reijenga om samen te zeilen. Dirk Jan die sinds 2007 schipper is op Joure wilde Alco al eerder als adviseur, maar moest wachten tot dit jaar. Alco Reijenga: “Jammer dat het maar één jaar heeft geduurd. Ik had niet verwacht dat Pieter nu al op zou houden en had graag nog drie, vier jaar met Dirk Jan gezeild. Maar deze fantastische kans kon ik niet laten lopen. Schipper op de Gerben van Manen, een prachtig allround schip, het skûtsje met de meeste SKS-kampioenschappen, is toch een jongensdroom.” 

 

(bron: persbericht  van het bestuur van het Heerenveenster Skûtsje)

Overige berichten uit 2013

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten