Eildert Lzn Meeter benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Eildert Lzn Meeter (1942) is vrijdag op het Sneeker starteiland tijdens het slotfeest van de SKS benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Hy is ien fan de spanribben fan de SKS”, zei Commissaris van de Koning Arno Brok die hem de versierselen opgespelde.

“Wat helje jim no mei my út?”, fluisterde Meeter in de coulissen vlak voordat hij door de commissaris naar voren werd geroepen op het podium en een langdurige staande ovatie van de zaal kreeg.

Eildert Meeter, zoon van de legendarische Lodewijk, werd door Commissaris Brok geprezen om zijn jarenlange inzet voor de SKS, waarvan hij lid van verdienste is. Hij was tussen 1989 en 1996 schipper op It Doarp Huzum en een van de oprichters van de Vereniging van Schippers en Bemanningen (VSB), waarvan hij ook voorzitter was.

Meeter is erelid van de Vriendenclub van het Huzumer Skûtsje. De oud-schipper zette het Jeugdzeilen op en hij is nog steeds actief voor de stichting Foar de Neiteam.

De drie boeken die hij schreef, Meeter na meeter, 50 jaar met de kop ervoor en Van scheepsrat tot huisjeskloot, hebben volgens de commissaris bijgedragen “oan it behâld fan ús kulturele erfguod”.

Over Van scheepsrat tot huisjeskloot zei Brok: “Jo sketse in úterst autentyk byld fan it libben oan board yn de fyftiger jierren. In tiid fan hurd wurkjen. Gjin maklike tiid, mar dochs waard der folop genoaten fan it libben. In prachtich dokumint, in weardefol tiidsbyld.”

Brok noemde Meeter – “de heit fan myn klusjesman” – een sociaal mens, een emotionele man, bescheiden en met het hart op de goede plaats.

Meeter was zichtbaar onder de indruk van de woorden en de onderscheiding. Toen zijn vrouw Sinie waarmee hij zestig jaar is getrouwd, zijn kinderen Lodewijk, Annie en Hannie (zij woont in Zwitserland) op het podium kwamen, hield hij het niet droog. “Tank foar dizze moaie ûnderskieding”, zei Meeter waarop hij opnieuw een staande ovatie van de zaal kreeg.