Slotavond SKS-Kampioenschap 2023

Het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen wil iedereen bedanken die op welke wijze ook, een bijdrage heeft geleverd aan een machtig kampioenschap 2023!

 

Na de openbare huldiging voor alle skûtsjefans op het Starteiland, met de overhandiging van het Sulveren Skûtsje aan Douwe Azn Visser, volgde ’s avonds de traditionele Feestelijke Prijsuitreiking voor de ‘SKS-skûtsjefamilie’.

Wethouder en 1e locoburgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân, Marianne Poelman, roemde de SKS-familie. “Het was genieten op de mooiste plekjes van Fryslân.”

Ook Commissaris van de Koning, Arno Brok, was vol lof. Hij was er bijna alle dagen bij. “De matadoaren fan de marren, wat kinne wy wiis wêze op dizze moaie sport.” Ook de pers grote dank over hoe zij de sport onder de aandacht wisten te brengen. De SKS raakt ons in het hart. De Provinciale Stimuleringsprijs ging dit jaar naar Willem Uzn Zwaga van het skûtsje De Takomst, waarmee hij jeugd wil opleiden voor de ’takomst’.
De Provinciale Waarderingsprijs ging naar Hendrik Hak. Hij heeft er mede voor gezorgd dat de SKS op de werelderfgoedlijst voor Immaterieel Erfgoed is gekomen.
Pier Damstra van de Wedstrijdcommissie Sneek reikte de prijzen van de slotwedstrijd op de Snitser Mar uit. Net als vorig jaar ging de Zilveren Waterpoort naar Sytze Brouwer van het skûtsje de Gerben van Manen uit Heerenveen.
Renate Venema reikte namens de SKS-hoofdsponsors Dijkstra Draisma, FB Oranjewoud en de Friese Rabobanken nogmaals het Sulveren Skûtsje uit aan Douwe Azn Visser (Grou). Zij vroeg ook een enorm applaus voor alle vrijwilligers.
Als laatste was SKS-voorzitter René Nagelhout aan het woord. “Wat hebben we weer een fantastische veertien dagen achter de rug! Een groot compliment voor alle 14 schippers en hun bemanningen. De SKS is uniek, laten we ervoor zorgen dat wij dat bewaren voor ons nageslacht.”
Speciale aandacht en dank voor Geartsje de Vries en Anne Oosterhaven, zij verzorgden dit jaar voor het laatst de Feestelijke Prijsuitreiking.
Tot slot werden een voor een de schippers naar voren gebracht.
De top drie – Grou, Lemmer en Heerenveen – nam plaats op het podium waar Douwe Azn Visser de krans en kampioensschaal kreeg uitgereikt. Hierna werd gezamenlijk It Frysk volkslied gezongen.
Na het officiële deel was het tijd voor de felicitaties voor de kampioenen, muziek & ontspanning.