Hardzeildag en Skûtsjesilen op woensdag 9 augustus

KWS en SKS maken samen draaiboek voor drukke zeildag

De Sneekweek Hardzeildag en het SKS-skûtsjesilen vallen dit jaar op dezelfde dag. Om alle wedstrijden op deze goedgevulde zeildag door te kunnen laten gaan, hebben de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) en de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) voor woensdag 9 augustus de starttijden aangepast. Er geldt die dag voor de scheepvaart een aantal maatregelen.

Hardzeildag start om 09.00 uur

Hardzeildag begint op woensdag 9 augustus een uur eerder en start om 09.00 uur. Alle deelnemers zullen om 14.30 uur de Snitser Mar via de noordzijde hebben verlaten.

De KWS haalt daarna de wedstrijdboeien uit het water, zodat de SKS wedstrijdcommissie van Terherne de voorbereidingen voor de wedstrijd kan treffen.

Tijdens Hardzeildag zullen 600 boten, verdeeld over 30 klassen, aan de start verschijnen. Normaliter worden deze dag ook wedstrijden gehouden voor Friese Jachten, Boeiers en Tjotters. De strijd tussen die schepen wordt verplaatst naar dinsdag 8 augustus.

’s Middags is er, nadat de Sneekweek-deelnemers van het water zijn, een slalomwedstrijd voor windsurfers. Die wedstrijd wordt pal voor het Starteiland gehouden.

SKS-skûtsjesilen start om 15.55 uur

Zodra Hardzeildag is afgelopen en de KWS haar boeien uit het water heeft gehaald, kan de wedstrijdcommissie van Terherne tussen 14.30 en 15.00 uur beginnen met het treffen van de voorbereidingen voor de wedstrijd van de SKS-skûtsjes. De schippers gaan om 15.00 uur de Snitser Mar op om in te zeilen. De start is om 15.55 uur.

Begeleide doorvaart beroepsscheepvaart

Op woensdag 9 augustus zal er beperkt scheepvaartverkeer mogelijk zijn op de Snitser Mar. De volgvloot van de SKS-skûtsjes en beroeps- en recreatieverkeer moet er rekening mee houden dat ze tijdens de wedstrijden van de KWS niet de boeienlijn van het PM-kanaal (zie bijgevoegde kaart) mag passeren. Het wedstrijdwater is afgesloten en het PM-kanaal, de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl, is alleen toegankelijk voor de beroepsvaart. Tussen 14.00 en 18.00 uur is er een begeleide doorvaart van de beroepsvaart.

De volgvloot van de SKS wordt verwezen naar ligplaatsen aan de rand van het meer (zie kaartje). Vanaf 09.00 uur mag er niet meer worden gevaren en tussen 14.30 en 15.00 uur kunnen de schepen rond het wedstrijdveld achter de rode boeien gaan liggen.

Sneekweek

De Sneekweek is van zaterdag 5 tot en met donderdag 10 augustus. Er worden zo’n 1400 deelnemers verwacht. Er zijn 600 boten, die starten in 30 klassen. De officiële opening van de Sneekweek is op vrijdag 4 augustus in het centrum van Sneek. Aansluitend is de Vlootschouw door de grachten van de stad. www.sneekweek.nl

SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen

Het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen wordt van zaterdag 5 tot en met vrijdag 18 augustus gehouden. Het kampioenschap start in Grou en eindigt op het Starteiland bij Sneek. De veertien skûtsjes zeilen tijdens elf wedstrijden op de Friese wateren om het felbegeerde Sulveren Skûtsje. Op 18 augustus wordt tijdens de slotwedstrijd op de Snitser Mar bekend wie opvolger wordt van regerend kampioen Albert Visser (Lemmer). Het skûtsjesilen is het grootste meerdaagse zeilevenement ter wereld en brengt duizenden zeilfans op de been.