Nazaten scheepsbouwer Wildschut bezoeken Twee Gebroeders Langweer

Het skûtsje de Twee Gebroeders van Langweer had op 18 april bijzondere gasten. Nazaten van scheepsbouwer Age Wildschut kwamen het schip bezichtigen.

Het bestuur van de Stichting Skûtsjes Doniawerstal van Langweer ontving in maart een mail uit de Verenigde Staten van Joan van der Heide. Ze is een achter-achterkleindochter van Age Wildschut (1879-1942). Joan van der Heide had ontdekt dat schipper Harmen Brouwer tijdens het SKS-kampioenschap weer met het skûtsje de Twee Gebroeders gaat zeilen. Ze wilde tijdens haar vakantie in Nederland het schip graag komen bekijken.

Het bestuur heeft Joan en haar familie ontvangen en rondgeleid op het skûtsje dat aan de Bokma-polle in het dorp ligt.

Het skûtsje, in de volksmond de ‘Grutte Griene’ genoemd, werd in 1914 in opdracht van de Langweerder schipper Rienk Ulbesz Zwaga (1883-1962) voor 3500 gulden op de scheepswerf van de gebroeders Age, JelIe en Jetze Wildschut in Gaastmeer gebouwd.

De Twee Gebroeders was het skûtsje waarmee de vermaarde oud-schipper/eigenaar in 1946, 1948, 1949 en 1950 kampioen SKS-skûtsjesilen werd. Sinds 1967 is het skûtsje eigendom van de Langweerder stichting.

Scheepsbouwer Age Wildschut ging in 1924 samen met vrouw en zeven kinderen zijn heil ging zoeken in Michigan in de Verenigde Staten. Hij reisde zijn broer Jelle achterna, die in 1921 naar Amerika was vertrokken. De vraag naar skûtsjes en andere schepen die voor het werk op het water werden gebruikt, nam af. Voor drie broers was er op de werf in Gaastmeer geen boterham meer te verdienen met de bouw van schepen. Jetze bleef achter en werd alleen eigenaar van de scheepswerf.

Overigens keerde Age in 1926 weer terug naar Nederland. Hij was ernstig ziek geworden en voor hem was geen toekomst in Amerika. Hij keerde terug zonder zijn vrouw en kinderen. Wegens geldgebrek en problemen met het paspoort zouden ze elkaar nooit meer zien.

Van links naar rechts: Piet Boer (Stichting Skûtsjes Doniawerstal) – Joan van der Heide, dochter van Ralph Wildschut en nazaat van Age Wildschut – Stella van der Heide, dochter van Joan – Reinier Steen (bestuur) – Christine van der Heide, dochter van Joan – Elisabeth van der Heide, dochter van Joan. Zittend: Jacob de Vries (bestuur).

Joan, Stella en Christine wonen in Florida en Elisabeth woont in Atalanta , Georgia.