Schipper Albert Jzn Visser van Lemmer kondigt vertrek aan

Schipper Albert Jzn Visser (62) stopt na dit kampioenschap. De Lemster schipper heeft ook al een opvolger. Zijn zoon Jasper (35) zal het helmhout overnemen.

Albert Jzn Visser werd in 2014 gevraagd om Johannes Hzn Meeter op te volgen op het Lemster skûtsje. Een kans die hij niet liet lopen. De schipper, die tot dan toe negen jaar op het Drachtster skûtsje had gezeild, wilde maar wat graag uitkomen voor het dorp waar hij sinds 1997 woont. Bovendien kende hij het skûtsje goed. Eind jaren zeventig voer hij als ketelbinkie mee en leerde veel van toenmalig schipper Sietse Hobma (1911-1992).

In 2022 bracht de schipper het felbegeerde Sulveren Skûtsje naar Lemmer. Voor het eerst in 34 jaar (Jelle Reijenga won voor het laatste de titel in 1988) werd het skûtsje van Lemmer weer SKS-Kampioen Skûtsjesilen. De titel werd gewonnen tijdens een thuiswedstrijd in de Lemster baai. Met nog één dag te gaan, was Lemmer niet meer te kloppen.

Tijdens de kampioenshuldiging op een bomvol plein in Lemmer werd Albert toegesproken door zijn broer en oud-skûtsjeschipper Douwe. De negenvoudige kampioen had op het achterdek een traantje weggepinkt toen hij hoorde dat zijn broer de titel won, bekende hij. Douwe was altijd Alberts voorbeeld. Van hem leerde hij alles, zei Albert Visser eens in een interview.

Albert Visser is nu een voorbeeld voor zijn zonen Jasper, Stefan en Douwe die alle drie op het Lemster skûtsje zitten. De zoons verdienen, net als hun vader, met varen de kost. Ze wisselen elkaar af op de MV Warber. Deze coaster is eigendom van de Vissers en vaart voornamelijk tussen Engeland en Finland, maar doet ook andere landen rond de Baltische Zee aan.

De Lemster eigenarencommissie was al een tijdje op zoek naar een opvolger van Albert Visser, die vroegtijdig had aangegeven te willen stoppen. De commissie is blij met de benoeming van Jasper Azn Visser. Die vaart al jaren met heit mee en kent het schip goed. Hij was de laatste jaren niet alleen adviseur op het achterdek, maar besprak ook met de schipper welke wijzigingen er aan het skûtsje nodig waren.

Albert Visser eindigde in 2023 op de tweede plek. Hij zal ook na zijn laatste seizoen samen met vrouw Mieke betrokken blijven bij het skûtsjesilen en de SKS.

Foto boven: Jasper Azn Visser achter heit Albert op het Lemster Skûtsje | Foto: Martin de Jong