Sneek oppermachtig tijdens Sprintwedstrijden

Met de Sprintwedstrijden is op zaterdag 25 mei voor de SKS het wedstrijdseizoen officieel van start gegaan. Schipper Jappie Dzn Visser van Sneek won op De Fluezen bij Elahuizen de eerste krachtmeting tussen de skûtsjes.

Er verschenen elf schippers aan de start bij de door WSV Koudum georganiseerde wedstrijd. De Sprintwedstrijden zijn afhankelijk van de wind, dus het aantal starts kan variëren. Met een matige wind, kracht 3, kon er het maximale aantal van zes starts worden gezeild.

De eerste sprint deelde Sneek de concurrentie meteen al een gevoelige tik uit door als winnaar te finishen. Jappie Dzn Visser won ook de vijfde sprint en werd drie keer tweede. De laatste wedstrijd eindigde Sneek op de vierde plaats. De schipper zette met een totaal van slechts 11,8 punten de Sprintwedstrijden op zijn naam.

Maatje te groot
Sneek bleek deze wedstrijd een maatje te groot voor de rest van het veld. Rinus de Jong (Joure), die de derde sprint won, eindigde met 24,9 punten op de tweede plek. En Albert Jzn Visser (Lemmer) werd met 30 punten derde.

Evenals Sneek, pakte Jeroen Pietersma (Drachten) ook twee overwinningen. Het skûtsje belandde met 30,8 punten vlak achter Lemmer op de vierde plek. De laatste sprint werd gewonnen door Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) die met 36,9 punten zevende werd.

Klaas van der Meulen (Woudsend) die de Sprintwedstrijden vorig jaar won, eindigde op de tiende plek met 52 punten.

Proef met boeien
Tijdens de wedstrijden werd een proef gedaan met drie gele boeien met gps die via een app worden bestuurd. De apparatuur in de boeien geven onder meer windrichting en -snelheid aan. Tijdens de Sprintwedstrijden zijn de boeien meerdere malen op afstand verplaatst. Het ging hierbij om een proef die door de SKS geëvalueerd zal worden. Vooralsnog zijn de reacties vanuit het veld positief.

Gebakken vis
Zo de traditie wil, werd na afloop van de Sprintwedstrijden op het eilandje de Nije Krúspôlle in De Fluezen, verse vis gebakken. De vis wordt de schippers en bemanningen aangeboden door WSV Zevenwolden uit Lemmer, die de startkotter altijd ter beschikking stelt.

Uitslag Sprintwedstrijden 2024:

1. Jappie Dzn Visser (Sneek) – 11,8 punten
2. Rinus de Jong (Joure) – 24,9 punten
3. Albert Jzn Visser (Lemmer) – 30 punten
4. Jeroen Pietersma (Drachten) – 30,8 punten
5. Douwe Azn Visser (Grou) – 34 punten
6. Sieberen van Terwisga (Earnewâld) – 36 punten
7. Willem Zwaga (Leeuwarden) – 36,9 punten
8. Sytze Brouwer (Heerenveen) – 38 punten
9. Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen) – 41 punten
10. Klaas van der Meulen (Woudsend) – 52 punten
11. Johannes Meeter (Huizum) – 62 punten

Afwezig waren: Pieter Ezn Meeter (Akkrum), Harmen Brouwer (Langweer) en Auke de Groot (Stavoren)

 

[Foto’s: Martin de Jong]