Joure, 30 juli 2021

Op deze website is de komende weken volop aandacht voor onze veertien SKS-skûtsjes, hun schippers en bemanningen. Tot en met vrijdag 6 augustus wordt iedere dag een van de veertien schepen in de schijnwerpers gezet. Er is een vraag en antwoord met de eigenarencommissie en/of schipper en er zijn linkjes naar filmpjes van de eigen skûtsjes. Ook verwijzen we naar beelden van Omrop Fryslân, het Fries Film en Audio Archief en het Fries Scheepvaart Museum. En we publiceren fragmenten uit het SKS-jubileumboek ‘Der moat syld wurde!’. Zo hopen we dat iedereen toch het gevoel krijgt een beetje als gast mee te kunnen zeilen ‘op ‘e lûken (op de luiken) fan it skûtsje’.

Rinus de Jong     Rinus de Jong

Rinus de Jong

VRAAG & ANTWOORD

Hoe gaat het nu met jullie, schipper en bemanning? Iedereen stond in de startblokken om twee weken te knallen. Toch?

Rinus: “Met ons gaat het prima. Na dat de SKS afgelast is, zijn we met zijn allen even bijelkaar gekomen. Met een biertje en een bbq de teleurstelling wegwerken.

We waren er wel echt klaar voor, alle neuzen stonden dezelfde kant op om met Joure in de top mee te draaien. Dat was ook de conclusie van de avond, met opgeven hoofd het naseizoen in en 2022.”

Het skûtsje was natuurlijk gereed voor de strijd. Wat hadden jullie er afgelopen tijd aan gedaan? 

“Aan het skutsje hebben we niet veel veranderd, vorig jaar november is ze naar binnen geweest en hebben we met de ploeg het hele schip van binnen en buiten geschilderd. We hebben ook vorig jaar een nieuwe fok gekregen. Voor de rest proberen we gerichter te trainen.”

Stel, er was dit jaar wel gezeild, op welke plek waren jullie geëindigd? En waarom denk je dat?

“Gezien de laatste wedstrijden dit jaar en vorig jaar denk ik dat we mee kunnen doen in de top 5. Als we allemaal goed geconcentreerd blijven en de snelheid in het schip houden dan moeten we daar mee kunnen doen.”

We gaan ervan uit dat we volgend jaar wel weer kunnen zeilen. Hoe gaan jullie je daar op voorbereiden?

“Op dezelfde manier als altijd. Op tijd beginnen met trainen. Schip uittrimmen en dan de boathandling perfectioneren.” 

Zijn er nog andere zaken die je wilt delen?

“Ik wil graag via deze weg de SKS complimenteren voor wat ze dit jaar hebben geprobeerd met verschillende plannen om toch te kunnen zeilen. Dat heeft veel tijd en energie gekost. En om dan net voor de haven te stranden is natuurlijk vreselijk. Ik zeg geniet eerst lekker van de vakantie dat doen wij nu ook, dan zien we daarna wel weer. Op naar 2022!”

Kijk voor meer informatie over het Jouster skûtsje op: www.jousterskutsje.nl

 

JOURE IN BEELD

Het Jouster skûtsje met schipper Allard Syperda, 2005

Het Jouster skûtsje met schipper Allard Syperda, 2005

Zicht vanaf de 'kont' van de Oeral thús, 2010

Zicht vanaf de ‘kont’ van de Oeral thús, 2010

Kampioensbemanning Jouster skûtsje, 2015

Kampioensbemanning Jouster skûtsje, 2015

De Oeral thús in actie op de Hegemer Mar, 2019

De Oeral thús in actie op de Hegemer Mar, 2019

ELAHUIZEN IN BEELD

Routebespreking Elahuizen met links de te winnen trofee, 2018

Routebespreking Elahuizen met links de te winnen trofee, 2018

Voorbereiding van de start op De Fluezen, 2018

Voorbereiding van de start op De Fluezen, 2018

Publiek op de wal bij Elahuizen, 2018

Publiek op de wal bij Elahuizen, 2018

Foto’s: Martin de Jong

 

JOURE IN WOORD

Fragment uit “Der moat syld wurde!”

 

Eerste kampioenschap Joure 2015

Na roerige tijd wordt Oeral Thús eindelijk kampioen

Joure is in 1973 het veertiende en laatste schip dat wordt toegelaten door de SKS. Aan de start verschijnt dat jaar oudgediende Hylke Bzn de Vries (1918-1998). Met hem gaan de Jousters eerst in zee. Hoewel Joure een paar keer het kampioenschap in zicht heeft, lukt het Dirk Jan Jzn Reijenga in 2015 de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Daar ging heel wat aan vooraf.

Schipper Reijenga en zijn bemanning veroveren de kampioenstitel met de Oeral Thús. De laatste wedstrijd op de Snitser Mar hoeven de Jousters er niet meer om te zeilen. De skûtsjes hebben zich nog wel op het water verzameld, maar er staat geen zuchtje wind. Opgelucht en dolblij zijn schipper en bemanning als de wedstrijd na een tijdje dobberen wordt afgeblazen.

In 2007 wordt Reijenga schipper en is met zijn 28 jaar destijds de jongste stuurman in de vloot. De zoon van oud-kampioensschipper Jelle Reijenga van Lemmer neemt de plaats in van de als roerganger aangestelde Jitze Grondsma (1947-2007). Diens overlijden in mei komt hard aan. Grondsma is al geruime tijd ziek, maar ziet ernaar uit om veertien dagen met het Jouster skûtsje het water op te gaan. Hij zegt zich goed te voelen en peinst er niet over om zich terug te trekken. Het is in mei te kort dag voor de Jouster commissie een nieuwe schipper te zoeken. Het komt goed uit dat Reijenga vertrouwd is met het schip en de bemanning kent.

Huldiging skûtsje Joure, 2015

Huldiging skûtsje Joure, 2015

Foto: Martin de Jong

De huldiging van de kampioenen in 2015 wordt door een kleine tweeduizend Jousters bijgewoond. Bij Het Tolhuis worden ze als helden binnengehaald. Bemanning en schipper worden geknuffeld, gekust en op de schouders geslagen. Op een platte wagen toeren de kampioenen door het dorp. De eretocht stopt bij het podium voor de ‘Jouster toer’.

Lees meer in het SKS-jubileumboek “Der moat syld wurde”; te koop in de Friese boekwinkels of bestel hier.

 

FILM(ARCHIEF)

Omrop Fryslân

Skûtsje Joure kampioen, 2015

LC video

De wedstrijd om het SKS-kampioenschap in Elahuizen, 2013

 

Morgen ‘op ‘e lûken fan it skûtsje’… Stavoren.