SKS skûtsjes op weg naar nieuwe formule

 

9 september 2009 – In het streven de schepen weer een stukje dichter bij elkaar te krijgen is tijdens de extra SKS ledenvergadering van 26 juni jl. besloten tot wijziging van de huidige zeilformule 2000. Vanaf 2010 zal worden gezeild volgens een geoptimaliseerde zeilformule gebaseerd op de  resultaten van een Velocity Prediction Program (VPP). Voorwaarde van de vergadering was dat de hellingproef opnieuw zou worden uitgevoerd. In dit kader werden alle 14 skûtsjes onderworpen aan een hellingproef en metingen.

Ype van der Meulen (Woudsend) biedt skûtsje aan voor de meting

De metingen worden uitgevoerd door Annmar Engineering uit Kraggenburg onder toeziend oog van de Commissie 2000 ( binnen de SKS verantwoordelijk voor de originaliteit) en een van te voren vastgesteld aantal schippers en deskundigen. De coördinatie is in handen van SKS bestuurslid Ab van der Meulen.

SKS bestuurders Pieter Brouwer (l.) en Ab van der Meulen aanwezig bij de meting

Een en ander vindt plaats in het watersteunpunt van de provincie Fryslân te Uitwellingerga.

Op vrijdag 11 september werden de skûtsjes van Woudsend, Grou, Joure, Langweer en Earnewâld gemeten. Zaterdag 12 september de skûtsjes van Stavoren, Sneek, Bolsward, Lemmer en D’Halve Maen. Op vrijdag 25 september zijn Huzum, Drachten, Leeuwarden en Heerenveen aan de beurt.