Grou, 24 juli 2021

Op deze website is de komende weken volop aandacht voor onze veertien SKS-skûtsjes, hun schippers en bemanningen. Tot en met vrijdag 6 augustus wordt iedere dag een van de veertien schepen in de schijnwerpers gezet. Er is een vraag & antwoord met de eigenarencommissie en/of schipper en er zijn linkjes naar filmpjes van de eigen skûtsjes. Ook verwijzen we naar beelden van Omrop Fryslân, het Fries Film en Audio Archief en het Fries Scheepvaart Museum. En we publiceren fragmenten uit het SKS-jubileumboek “Der moat syld wurde!”. Zo hopen we dat iedereen toch het gevoel krijgt een beetje als gast mee te kunnen zeilen ‘op ‘e lûken (op de luiken) fan it skûtsje’.

Douwe Azn. Visser     Douwe Azn. Visser

Schipper Douwe Azn. Visser

VRAAG & ANTWOORD

Hoe gaat het nu met jullie, schipper en bemanning? Iedereen stond in de startblokken om twee weken te knallen. Toch?

Douwe: “We moeten het allemaal nog even verwerken en natuurlijk zijn we teleurgesteld dat voor de 2e keer op rij het SKS-kampioenschap niet doorgaat! Ik respecteer het besluit, echter vind ik dat de besluitvorming (te) snel is gegaan. Voor mij is dit dan ook de grootste teleurstelling in mijn zeilcarrière. Na 1 jaar van afwezigheid, waren we extra gebrand om de strijd aan te gaan en de kampioenstitel te verdedigen. Alle bemanningsleden waren klaar voor de strijd. En natuurlijk is het jammer voor de liefhebbers die het skûtsjesilen een warm hart toedragen.”

Het skûtsje was natuurlijk gereed voor de strijd. Wat hadden jullie er afgelopen tijd aan gedaan?

Douwe: “Zoals gewoonlijk trainen in aanloop naar de SKS-reeks met meerdere skûtsjes op de Snitser Mar. Ook is er op de wateren rondom Grou getraind. Het skûtsje is door de bemanning onder handen genomen en dit jaar zou er gezeild worden met een nieuw grootzeil en fok. Hiermee is een aantal keer gezeild en de verwachtingen waren hoog.”

Stel, er was dit jaar wel gezeild, op welke plek waren jullie geëindigd? En waarom denk je dat?

Douwe: “Dat zullen we niet weten, maar wedstrijden zeil je om te winnen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om voor de 4e keer op rij, het Sulveren Skûtsje in ontvangst te mogen nemen.”

We gaan ervan uit dat we volgend jaar wel weer kunnen zeilen. Hoe gaan jullie je daar op voorbereiden?

Douwe: “De voorbereiding zal niet veel anders zijn dan de voorgaande jaren. Na het onderhoud aan het skûtsje maken we ons op voor Lemmer Ahoy en in de aanloop naar het SKS-kampioenschap 2022 wordt er weer volop getraind!”

Check ook de website van het Grouster skûtsje: www.grousterskutsje.nl 

 

GROU IN BEELD

Loting Grou 2019

Loting voor de walstarts van De Veenhoop en Earnewâld, 2019

Traditionele sleep 2016

Traditionele sleep voor de start van het kampioenschap, 2016

Publiek in De Tynje

Publiek in De Tynje, 2016

Grouster skûtsje in actie

Grouster skûtsje in actie, 2019

 

Foto’s: Martin de Jong

 

GROU IN WOORD

Fragment uit “Der moat syld wurde!”

 

Ulbe Zwaga heerst met Grou tot 1963

Vaste bemanning bezorgt Grou titels

Het Grouster skûtsje is een van de snelste schepen in de vloot en is na Heerenveen het schip met de meeste kampioenstitels. Schippers wonnen met het Doarp Grou vijftien kampioenschappen. Daarvan heeft regerend kampioen Douwe Azn Visser er zes op zijn naam staan. Het geheim? “In fêste bemanning.” Sinds 2009 bestaat het team uit vaste krachten, zegt Douwe Azn Visser. En dat werkt, ze zijn op elkaar ingespeeld. De schipper zit sinds 2005 aan boord van het Grouster skûtsje. In zijn debuutjaar op het skûtsje wordt hij meteen al kampioen. Daarna pakt hij de titels in 2009, 2014 en achtereenvolgens in 2017, 2018 en 2019.

De overwinning van 2018 staat de schipper nog helder op het netvlies: het wordt een thriller. Douwe Azn Visser moet stevig knokken met schipper Sytze Pzn Brouwer van Heerenveen. Grou verslaat Heerenveen op de finish met slechts een paar meter verschil. Visser heeft vooraf een strategie met zijn bemanning uitgedokterd. Hij heeft die nacht voor de wedstrijd nauwelijks geslapen. “Mar at it dan ek noch slagget, dat is super moai.”

Douwe Azn Visser treedt in de voetsporen van legendarische schippers als Ulbe Zwaga (1907-1985) en Joop en Berend Jzn Mink. Zwaga, die van Langweer de overstap maakte naar Grou, wordt met het skûtsje vijf jaar lang achter elkaar kampioen. Hij domineer met het Doarp Grou de vloot van 1958 tot en met 1962. Daarna wint hij nog tweemaal: in 1967 en in 1972.

Grou kampioen in 1967

Ulbe Zwaga Grou SKS-kampioen met zeven gewonnen wedstrijden – 1967.

V.l.n.r.: Egbert de Weerd, Fokke Stastra, Pieter Wouda, Jaap Zeevenhoven, IJsbrand Brandsma, Sjoerd Hobma, Rein Pijlman, Ulbe Zwaga, David Burema en Ulbe Lzn Zwaga (rechts vooraan).

Foto: Collectie Fries Scheepvaart Museum

Het Doarp Grou is eigendom van de Skûtsje Kommisje Grou. De commissie werd in 1929 opgericht, maar in het watersportdorp werden al sinds 1854 zeilwedstrijden voor beurt- en vrachtschepen gehouden. Grou vormt de startplaats van de veertiendaagse SKS-competitie. Vroeger kwamen de schippers aan de vooravond van de eerste krachtmeting op de Pikmar bijeen in De Bierhalle voor de loting. Tegenwoordig treffen schippers en bemanningen elkaar in een tent op het Halbertsmaplein in het centrum van het dorp. Traditiegetrouw trekken de schippers om de beurt nummers uit de schipperspet van Fokke Wijkstra (1910-1990). Zij bepalen zo zelf de startvolgorde van de wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld.

Lees meer in het SKS-jubileumboek “Der moat syld wurde”; te koop in de Friese boekwinkels of bestel hier.

 

FILM(ARCHIEF)

Fries Film en Audio Archief

Skûtsjesilen Grou, 1962

 

Sport in Grou

Onderlinge wedstrijd Grouster bemanning, 2021

 

 

Morgen ‘op ‘e lûken fan it skûtsje’… d’Halve Maen.