Earnewâld

2 augustus 2022 om 14:00

Sânemar

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1HeerenveenSytze Brouwer0.90
2LemmerAlbert Jzn. Visser20
3EarnewâldGerhard Pietersma30
4GrouDouwe Azn. Visser40
5LeeuwardenWillem Uzn. Zwaga50
6StavorenAuke de Groot60
7Logo LangweerLangweerHarmen Brouwer70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8HuizumJohannes Hzn. Meeter80
9JoureRinus de Jong90
10SneekJappie Dzn. Visser100
11WoudsendKlaas van der Meulen110
12DrachtenJeroen Pietersma120
13AkkrumPieter Ezn. Meeter130
14DrachtenKlaas Westerdijk140

Wedstrijdverslag

Heerenveen wint wedstrijd bij Earnewâld

Veel toeschouwers, mooie wind, een sleepstart, stuurmanskunsten in de Folkertssleat, boord aan boord door de Ulekrite en finishen op nummer. Dat waren de ingrediënten van de derde wedstrijd om het SKS-kampioenschap 2022. Een prachtige wedstrijd met Heerenveen als winnaar. Schipper Sytze Brouwer was na afloop dolenthousiast: “Monsterachtig, wat ben ik blij! We hebben al onze kansen benut en heel geconcentreerd gezeild.”

SKS Earnewâld 2022

Tijdens de rûtebesprekking in pizzeria Porto Casa liet de nieuwe wedstrijdleider Willem Klein weten dat er nog wat onzekerheid was over de walstart. De wind, kracht 4 met uitschieters naar 5, zou uit het zuiden komen en mogelijk draaien naar het zuidwesten. Ook zou de wedstrijdcommissie per ronde bekijken of het mogelijk was om door de Ulekrite te zeilen. Het skûtsje van Earnewâld zeilde de wedstrijd op het thuiswater met een zwarte wimpel, als eerbetoon aan Remkes Veenje die in het voorjaar overleed en 22 jaar als bemanningslid op Earnewâld had gezeild.

SKS Earnewâld 2022

SKS Earnewâld 2022

In aanloop naar de start werd het geduld van het massaal toegestroomde publiek bij Earnewâld even op de proef gesteld. De wind bleek ongunstig voor een walstart, daarom werden de skûtsjes naar de Sânemar gesleept. Dat moest opnieuw omdat de lijn tussen Langweer en Drachten het begaf. Toen alle schepen op de Sânemar lagen, klonk de luchthoorn van de sleepboot en dat veroorzaakte één grote krachtsexplosie aan de lieren. Wie had zijn zeil en fok het snelst omhoog gehesen en kreeg als eerst snelheid in het schip? Auke de Groot van de Súdwesthoek lag met nummer 1 het gunstigst en wist een eerste aanval van Grou af te slaan.

SKS Earnewâld 2022

Al snel verscheen bij Earnewâld een protestvlag in het want. Nog op de Sânemar kwam Heerenveen vanuit de wal en gaf Gerhard Pietersma naar zijn mening onvoldoende ruimte waardoor hij achterlangs moest kruisen. Sytze Brouwer vervolgde zijn weg naar voren, want vanaf nummer 6, wist Heerenveen als derde achter Grou en Súdwesthoek de bovenste boei in de Folkertssleat te ronden. Huizum raakte tijdens het laveren aan lager wal en had moeite uit de stuurboordswal weg te komen. Zo waren er toch diverse wisselingen in de vloot tijdens het eerste kruisrak. Lemmer had een mooie slag geslagen en klom van nummer 12 naar 8. Ook Leeuwarden had al snel de laatste positie achter zich gelaten.

SKS Earnewâld 2022

SKS Earnewâld 2022

 

Het was genieten voor alle toeschouwers. Die laverende skûtsjes in een kruisrak en die sierlijke silhouetten in het voordewindse rak waren een genot om naar te kijken. Ook de thuisblijvers werden door de drone van Omrop Fryslân getrakteerd op prachtige beelden van skûtsjes die door het Nationaal Park De Alde Feanen zeilden. De wind stond gunstig voor de route door de Ulekrite en het Sydsdjip. De Grousters konden als eerste langs de ‘tribune’ bij hotel Princenhof. Auke de Groot (SWH) hield stand op de tweede plaats, gevolgd door Heerenveen. Achterin zeilden Huizum, d’Halve Maen en Sneek.

Na het ronden van de blauwe boei in de Lange Sleatten gingen de skûtsjes via de Sânemar weer richting de Folkertssleat. Daar zette Heerenveen de aanval in op de Súdwesthoek. Even leek het Sytze Brouwer gelukt, maar Auke de Groot verdedigde zijn positie met hand en tand. Deze onderlinge duels zijn typerend voor het zeilen op het smalle water. Je komt elkaar in het kruisrak telkens weer tegen en elke keer overstag kost snelheid.

SKS Earnewâld 2022

Rond de klok van 16:00 uur maakte koploper Grou zich op voor de laatste ronde. De wind leek iets westelijker gedraaid, waardoor de Grousters nog mooi even bij hun fans op de hoek van de Sânemar en de Ulekrite langs konden. In de Folkertssleat zette Heerenveen de aanval in op de koppositie. De Grousters konden toch nog de boei voor de rondvaartboten in de Folkertssleat als eerste ronden. Daarna kwam Heerenveen steeds dichter op de kont van Grou. Boord aan boord gingen zij door de Ulekrite en nog eenmaal langs de Princenhof. Bij het finishen op nummer had Heerenveen het voordeel, omdat zij minder ver hoefden. Daarmee behaalde het skûtsje de Gerben van Manen zijn eerste overwinning van dit kampioenschap. Lemmer had ook een geweldige wedstrijd gezeild, want komende van nummer 12, eindigde Albert Jzn Visser als tweede. Ook Earnewâld, zonder protestvlag in het want, finishte op de derde plaats nog net voor de Grousters.

SKS Earnewâld 2022

SKS Earnewâld 2022

SKS Earnewâld 2022

Foto’s: Martin de Jong

 

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors