Terherne

3 augustus 2022 om 14:00

Vanaf de pier

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1Logo LangweerLangweerHarmen Brouwer0.90
2LemmerAlbert Jzn. Visser20
3EarnewâldGerhard Pietersma30
4HuizumJohannes Hzn. Meeter40
5DrachtenJeroen Pietersma50
6GrouDouwe Azn. Visser60
7HeerenveenSytze Brouwer70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8DrachtenKlaas Westerdijk80
9SneekJappie Dzn. Visser90
10JoureRinus de Jong100
11StavorenAuke de Groot110
12LeeuwardenWillem Uzn. Zwaga120
13AkkrumPieter Ezn. Meeter130
11WoudsendKlaas van der Meulen140

Wedstrijdverslag

Langweer verrast Lemmer op de finish bij Terherne

De vierde wedstrijd om het SKS-Kampioenschap 2022 werd gezeild op de Snitser Mar bij Terherne. En wat een geweldige wedstrijd was dat! Een prachtige op-en-delbaan met een fantastisch kruisrak waarin de skûtsjes flink aan elkaar gewaagd bleken te zijn. Klassementsleider Lemmer, met de oranje wimpel aan de opstekker, leek op weg naar de winst, maar Harmen Brouwer van Langweer verrastte de Lemsters op de finish. Dat bracht een hoop emotie teweeg, bij de schipper die in zijn ‘debuutjaar’ gelijk zijn eerste dagoverwinning behaalde. “Oooh, jaaaaa! Wat is dit mooi! Hier hebben we drie jaar voor gewerkt, wat ongelooflijk mooi!”

SKS Terherne 2022

Tijdens de rûtebesprekking in De Buorkerij in het hart van Terherne hoorden de schippers en andere aanwezigen dat met de zuidwesten wind, kracht 4, een op-en-delbaan gezeild zou gaan worden. Vanuit de start een kort kruisrak naar de bovenboei en vervolgens via een spreaderboei het voordewindse rak in. Aan het einde hiervan mochten de schippers kiezen tussen het ronden van een bakboord- of een stuurboordboei. Deze wedstrijdbaan bleek een gouden zet voor een prachtige silerij voor het vele publiek in de bootjes en op de wal. Het zou wedstrijdleider Gerlof van Wieren zijn laatste SKS-wedstrijd zijn. Hij geeft het stokje over aan Bauke IJntema.

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

Vanuit de start vertrok de ene helft van het wedstrijdveld met een bakboordslag en de andere helft met een stuurboordslag. Alle kanten van het kruisrak werden benut. Wijd uit elkaar hadden de skûtsjes allemaal hetzelfde doel: zo snel mogelijk naar de bovenste ton toe. Jeroen Pietersma (Drachten) kende een vliegende start en rondde de boei als eerste, gevolgd door Langweer en Earnewâld. Woudsend had wat pech, raakte de boei en moest als laatste achter Joure aansluiten. Via de spreaderboei, die als doel heeft het veld wat uit elkaar te brengen, zeilden de skûtsjes voor de wind richting de pier bij Terherne. Lemmer koos gelijk al voor een eigen koers en volgde niet de drie koplopers, die via de stuurboordboei met een bakboordslag het kruisrak ingingen.

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

In het kruisrak wist Lemmer al voor Langweer te komen, maar moest het Drachten nog altijd voor zich dulden. Prachtig om te zien hoe iedereen zijn eigen slagen koos en dan maar weer afwachten hoe de volgorde bij de bovenboei zou zijn. Drachten hield stand op kop, gevolgd door Lemmer en Langweer. Huizum en Grou hadden een mooie slag geslagen en waren naar plek 6 en 7 geklommen. Na het voordewindse rak leek Lemmer Drachten te volgen, maar op het allerlaatste moment kozen zij een andere strategie en rondden de Lemsters de bakboordton. Dat bleek een prima zet, want in het daaropvolgende kruisrak pakte Albert Jzn Visser de koppositie van Drachten over. De Drachtsters verloren zelfs nog veel meer plekken en lagen op de zevende plek achter Sneek, dat juist weer naar voren was gekomen.

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

Enorm veel wisselingen tussen de skûtsjes aan kop en het middenveld. Joure, Woudsend en Leeuwarden bleven wat achterin zeilen. De wind leek af en toe wat te draaien en zwakte iets af. Daarop moesten de skûtsjes snel reageren. Wat waren de beste slagen? En welke boei kiezen we na het voordewindse rak? Het was verrassend om te zien dat Lemmer op kop dezelfde route koos waar Drachten zoveel pech mee had gehad. De voorsprong van de Lemsters verdween dan ook als sneeuw voor de zon. Huizum kroop dicht achter Lemmer op plek 2, gevolgd door Langweer. Heerenveen zag dat het zijn tweede plek verspeeld had en probeerde in een alles-of-niets-poging vlak voor Earnewâld de bovenboei te ronden. Daarbij raakte Sytze Brouwer de ton en om zijn verlies te nemen, draaide hij na de spreader een extra rondje.

Na vier zeilrondes kwam het eind van de wedstrijd in zicht. Zodra de smalle finishlijn werd uitgelegd, telde deze als hindernis voor de skûtsjes in het voordewindse rak. Lemmer en Earnewâld passeerden deze lijn aan stuurboord, terwijl Langweer bakboord erlangs voer. Een verrassende zet die ruim werd beloond, want Langweer plaatste hiermee nog een allerlaatste aanval op Lemmer. Vlak voor de klassementsleider ging Harmen Brouwer er met de dagwinst vandoor. Lemmer finishte als tweede nipt voor Earnewâld en Huizum eindigde als vierde.

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

SKS Terherne 2022

Foto’s: Martin de Jong

 

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors