14WoudsendKlaas van der Meulen140

Wedstrijdverslag

Tweede dagzege Heerenveen; Grou gehuldigd

©foto Martin de Jong

Met hun tweede dagzege behaalden Sytze Brouwer en zijn bemanning van Heerenveen de derde plek in het eindklassement. Zij deden het hoogsthaalbare wat ze zelf in de hand hadden. Verder waren zij afhankelijk van Leeuwarden, Lemmer en Earnewâld. Albert Jzn Visser (Lemmer) had genoeg aan de vierde positie om uiteindelijk ‘best of the rest’ achter SKS-kampioen Grou te worden. Sytze: “We konden maar één ding doen vandaag, eerste worden. Verder zien we wel!”

Tijdens de rûtebesprekking in It Foarûnder op het Starteiland bij Sneek werden de schippers welkom geheten door voorzitter Pier Damstra van de Sneker commissie. Wedstrijdleider Theo de Groot introduceerde de zogenaamde Sneek-baan, een wedstrijdbaan met zes boeien en drie kruisrakken. Dat beloofde een mooie silerij te worden. Iedereen keek uit naar de spannende strijd om de overige twee podiumplaatsen achter SKS-kampioen Grou. Leeuwarden, Lemmer, Earnewâld en Heerenveen stonden onderling op zes punten verschil.

Vanuit de start was gelijk duidelijk met welke intentie de Heerenveensters aan de wedstrijd begonnen. Zij kozen gelijk de aanval en samen met Joure maakten zij de lange bakboordslag om vervolgens over stuurboord op de bovenste boei af te zeilen. Grou had een akkefietje met Akkrum bij de startlijn en draaide om en ging opnieuw van start. Even hing de protestvlag bij Pieter Ezn Meeter, maar deze werd gedurende de wedstrijd weer weggehaald.

Na de eerste boventon lag een groene spreaderton om de skûtsjes richting het voordewindse rak wat meer ruimte te geven. Joure haalde in dat rak Heerenveen in en beiden kwamen als eerste bij de benedenwindse boei. De nummers drie tot en met veertien lagen allemaal naast elkaar op de Snitser Mar. Twaalf skûtsjes naast elkaar! Zou dat wel goed komen bij de boeironding? Langweer lag helemaal buitenst en moest geduldig wachten tot de andere skûtsjes de boei hadden gerond. Akkrum zag een gaatje bij Grou en dook daarin. Dankzij de stuurmanskunsten van de schippers ging het allemaal zonder al te veel problemen.

Leeuwarden en Lemmer gingen gelijk overstag het kruisrak in. In twee slagen kwamen de twee koplopers bij de tweede boventon, waar Heerenveen enigszins werd gehinderd door Joure maar wel de koppositie terugpakte. Vanaf dat moment gaf Sytze Brouwer deze niet meer uit handen en zag hij zijn voorsprong steeds groter worden. Enige tijd lag Heerenveen virtueel op de tweede plek in het klassement, doordat Earnewâld op plek vijf, Lemmer op acht en Leeuwarden zelfs op plek tien lagen. Maar de strijd was nog niet gestreden. Ook voor de dagprijzen was nog niets beslist.

De Sneker Pan wilde op het thuiswater nog iets moois laten zien en koos zowel in de kruisrakken als de voordewindse rakken vaak een eigen koers. Samen met Johannes Hzn Meeter (Huizum) en Sieberen van Terwisga (Earnewâld) streed Jappie Dzn Visser om de derde positie. Na een volledige route zeilen lag Earnewâld op de derde plek achter Heerenveen en Joure en lagen Leeuwarden en Lemmer nog altijd achterin. Earnewâld kwam in een loefduel met Grou terecht en Leeuwarden wist te profiteren, waardoor Willem Uzn Zwaga even virtueel de tweede plek in het klassement had. Maar even later kwam Lemmer alweer langszij en lagen zij op die positie.

Sneek wist nog te profiteren van een loefduel tussen Joure en Huizum en schoof naar de tweede plek in de wedstrijd. Om 16.00 uur kwam de afkortvlag op het finishschip en besloot Heerenveen het kampioenschap, net als vorig jaar, met een overtuigende dagzege. Daarachter behaalde Sneek voor eigen publiek de tweede plaats. Huizum finishte als derde en de Lemsters waren geklommen naar de vierde plek. Dat betekende dat zij definitief op de tweede plaats in het klassement eindigden. De dagzege zorgde ervoor dat Heerenveen als derde op het eindpodium staat. Met slecht 0,1 punt voorsprong op Leeuwarden.

Het publiek was weer in grote getale naar het Starteiland gekomen. Daar zagen zij dat Douwe Azn Visser (Grou) het Sulveren Skûtsje kreeg overhandigd uit handen van Renate Venema, directievoorzitter Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland.

We kijken terug op een enerverend kampioenschap met een oppermachtig Grouster skûtsje. Tijdens de eerste wedstrijd op ‘e Lemmer was de nieuwe SKS-kampioen, met maar liefst vijf dagoverwinningen, al bekend. Het zevende kampioenschap (2005, 2009, 2014, 2017, 2018, 2019 en 2023) voor schipper Douwe Azn Visser. Voor het Grouster skûtsje was het de zestiende keer. Debutantschippers Sieberen van Terwisga (Earnewâld) en Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen) eindigden respectievelijk als vijfde en elfde in het eindklassement.