Terherne

9 augustus 2023 om 15:55

Vanaf de pier

Snitser Mar

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1LemmerAlbert Jzn. Visser0.90
2JoureRinus de Jong20
3GrouDouwe Azn. Visser30
4DrachtenJeroen Pietersma40
5SneekJappie Dzn. Visser50
6HeerenveenSytze Brouwer60
7Logo LangweerLangweerHarmen Brouwer70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8LeeuwardenWillem Uzn. Zwaga80
9EarnewâldSieberen van Terwisga90
10HuizumJohannes Hzn. Meeter100
11WoudsendKlaas van der Meulen110
12StavorenAuke de Groot120
13AkkrumPieter Ezn. Meeter130
14DrachtenLodewijk Jzn Meeter140

Wedstrijdverslag

Lemmer pakt overwinning op Snitser Mar

©foto Martin de Jong

Na twee afgelaste wedstrijden, een latere starttijd én twee algehele valse starts was het om kwart over vier dan eindelijk tijd voor de start van de tweede wedstrijd van het SKS-kampioenschap 2023. Het open water van de Snitser Mar was het strijdtoneel waar de regerend SKS-kampioen zijn kans op de dagoverwinning met beide handen greep. Albert Jzn Visser van het Lemster skûtsje sloeg in het voorlaatste kruisrak zijn slag. “We hadden een plan bedacht en dan hoop je dat het lukt”, vertelde de tevreden schipper na afloop. “Het schip en de jongens waren geweldig en dit weer is ook goed voor ons.”

Tijdens de rûtebesprekking in de Buorkerij in Terherne gaf wedstrijdleider Bauke IJntema twee opties voor de wedstrijdbaan: Baan A of E. Aangezien het vanwege de Hardzeildag nog tot half drie zou duren voordat de wedstrijdcommissie het water op zou kunnen kon de wind nog flink veranderen. Uiteindelijk werd het Baan A, een zandloperroute. Dat de schippers na slechts een uurtje zeilen in dit kampioenschap gretig waren, bleek wel uit de twee algehele valse starts. De derde start verliep goed en het hele wedstrijdveld begon met een bakboordslag. Huizum koos als eerste ervoor om overstag te gaan en uit de ‘vuile’ wind van andere skûtsjes te komen. Ook d’Halve Maen en Akkrum maakten de bakboordslag niet helemaal af.

Bij de eerste bovenboei met ‘gele pet’ bleek Rinus de Jong van Joure de koppositie te hebben genomen. Lemmer en Drachten volgden op de tweede en derde plaats. Na de eerste boeironding volgde een halfwindsrak en daarin sloten de skûtsjes in een lange rij achter elkaar aan. Langweer, dat op de achtste plek lag, was het eerste skûtsje dat zijn eigen koers koos en over stuurboord aan het tweede kruisrak begon. De andere skûtsjes maakten eerst een lange bakboordslag. Joure en Lemmer bleven bij elkaar in de buurt en nog altijd wist Joure te koppositie te behouden.

Het was prachtig zeilweer, schippers en bemanningen moesten flink aan de bak. De top vijf had inmiddels afstand genomen van de middenmoot en een loefduel tussen de gebroeders Brouwer van Heerenveen en Langweer maakte die afstand nog iets groter. Toch kreeg Sytze Brouwer (Heerenveen) gedurende de wedstrijd weer meer aansluiting met zijn voorgangers. Douwe Azn Visser (Grou) had Sneek ingehaald en zette vervolgens de aanval in op Drachten. Op de achterste plaatsen zeilden de debutantschippers van Earnewâld en d’Halve Maen die bij Grou juist zo goed hadden gepresteerd.

Vooraan wist Joure lange tijd Lemmer van zich af te houden. Hoewel ze soms vlak na elkaar de boeien rondden, bleven de posities ongewijzigd. Tot het voorlaatste kruisrak. Lemmer volgde Joure niet met een bakboordslag, maar ging er over stuurboord vandoor. Het Lemster skûtsje zeilde in de vrije wind met meer snelheid en hoogte en bij de boventon bleek het plan geslaagd. Lemmer pakte de eerste plaats en Joure volgde als tweede voor Grou dat ook Drachten voorbij was gegaan.

Zo’n tien minuten voor half zes kwam de afkortvlag in het want van Startschip de Zevenwolden en lag de finish erin. Lemmer pakte de dagoverwinning en Joure finishte als tweede voor Grou. Drachten hield prima stand op de vierde plaats. Heerenveen probeerde nog een aanval op Sneek in te zetten, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats. Daarna klonk schot op schot voor Langweer en Leeuwarden. Sieberen van Terwisga (Earnewâld) zeilde uiteindelijk nog de top tien binnen, terwijl Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen) de hekkensluiter bleef.

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors